top of page

Flamingo Denge Testi | Flamingo Balance Test

Etken: Genel Denge

Testin Tanımı: Boyutları belli bir kiriş üzerinde tek ayakla denge sağlanması.

Malzeme: Gövdeye çok iyi yapışmış kaplama malzemesi (azami kalınlık 5 mm) ile örtülü 50 cm. uzunluk 4 cm. yükseklik ve 3 cm. genişliği olan metal veya ahşap kiriş. Kiriş hareket etmemesi için 15 cm. uzunluk ve 2 cm. genişlikte iki ayak üzerine oturtulmuştur. Birden fazla kirişin kullanılması halinde test uygulamasında zaman kazanılır.


Her alet başına geri dönüşsüz (otomatik sıfırlı) kronometre


Denek İçin Talimat:

Tercih edeceğiniz ayağınız ile kirişin uzunluğuna ekseni üzerinde mümkün olduğunca uzun süre ayakta dengenizi korumaya çalışınız. Serbest kalan bacağınızı bükerek Pembe Flamingo'yu taklit suretiyle aynı taraftaki eliniz ile ayağınızı taraktan tutunuz. Diğer kolunuzu dengeyi sağlamak için kullanabilirsiniz. Bu destek sona erdiğinde test başlayacaktır. Bir dakika süre ile bu durumda dengenizi koruyunuz. Dengenin her kaybedilişinde (örneğin bükülü ayağınız elinizden kurtulduğunda) veya vücudun her hangi bir kısmı yer ile temas ettiğinde teste ara verilir ve ceza uygulanır. Her aradan sonra bir dakikalık süre dolunca yeniden başlama işareti verilir.


Yönetici İçin Talimat:

Deneğin önünde durunuz.

Teste alışması ve talimatı anladığından emin olması için deneğe bir deneme fırsatı veriniz.

Bu deneyden sonra teste geçiniz.

Sizden destek aldığı kolunuzu bırakmasından itibaren kronometreye basınız.

Tuttuğu ayağını bırakmak veya vücudunun her hangi bir kısmı yer ile temas etmek şeklinde dengesini kaybetmesi durumunda kronometreyi durdurunuz.

Her aradan sonra doğru başlangıç pozisyonu almasını için deneğe yardım ediniz.





Sonuç: Bir dakikalık sürede dengesini korumayı başarması için gerekli deneme sayısı (düşmeler hariç) hesaplanabilir.


Örnek: 5 deneme yapan denek 5 elde eder. İlk 30 saniye içerisinde deneğin 15 defa ara vermesi halinde test sona ermiş sayılır ve testi başaramayacağı kabul edilerek deneğe "sıfır" puan verilir. Bu durum daha çok 6-9 yaşlar arasındaki çocuklarda görülür.


Kaynak:

Şipal, M. C. (1989), Eurofit Bedensel Yetenek Testleri El Kitabı, Ankara:

43 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Esneklik

bottom of page