top of page

Disklere Dokunma Testi | Plate Tapping Test

Etken: Üye hareket hızı

Testin Tanımı: Tercih edilen el ile iki diske sıra ile hızla dokunma.

Malzeme: Yüksekliği ayarlanabilir masa. Beden eğitimi salonlarında daha çok kürsülerden yararlanılabilir.

6cm. ara ile (kauçuk disklerin merkezleri arasındaki uzaklık 80 cm.) yatay olarak masaya konulmuş 20 cm. çapındaki iki kauçuk disk ve her iki diskin arasında 10x20 cm. boyutlu dikdörtgen bir plaka.

Bir kronometre.


Denek İçin Talimat:

Bacaklar hafifçe aralık, ayakta masanın önünde durunuz. Bir elinizi dikdörtgen plakanın ortasına koyarak, diğeri ile (tercih ettiğiniz el) ortada kalan elinizin üzerinden geçirmek kaydıyla her iki disk arasında mümkün olduğunca çabuk gelgit hareketi yapınız ve her defasında disklere dokunmaya çalışınız. Test yöneticisinin "Hazır! Başla!" komutu ile A ve B disklerine temas şartıyla hızla 25 dokunuşu gerçekleştiriniz. Yönetici yüksek sesle dokunuşları sayacaktır. Test iki defa yapılacak ve en iyi sonuç kaydedilecektir.


Yönetici İçin Talimat:

Göbek bölgesinin tam üzerinde kalması için masa seviyesini deneğe göre ayarlayınız.

Masanın önünde oturunuz ve testin başında deneğin elini üzerine koyduğu diske bakınız. Dokunuş sayısını bu diskten sayınız.

"Hazır! Başla!" komutu ile kronometreyi çalıştırınız ve denek A diskine 25 defa dokunduğu anda durdurunuz. Her iki diske dokunuş sayısı buna göre 50 olmalıdır. (yani A ve B ye 25'er defa)

Dikdörtgen plaka üzerindeki el test süresince yerinde kalmalıdır.

Uygun elin seçimi amacıyla denek test öncesi bir deneme yapabilir.

Her iki uygulama arasında bir diğer denek deneme yapabilir.

Bu test yapılırken iki yöneticinin hazır bulunması tavsiye olunur. Bunlardan birisi kronometrenin çalışması ve deneğin yönlendirilmesi ile meşgul olurken diğeri sayım işlemini yapacaktır.





Sonuç:

Kaydedilen süre; Deneğin her diske 25 defa dokunabilmesi için gerekli süredir. Alınan en iyi sonucun 1/10 saniye dilimiyle kaydedilmesi gerekir. Disklerden birisine dokunamayış durumunda 25 e ulaşmak için ek bir vuruş daha yapılması gerekir.


Örnek:

10,3 saniyelik bir zaman dilimi 103 puan elde eder.



Kaynakça:

Şipal, M. C. (1989), Eurofit Bedensel Yetenek Testleri El Kitabı, Ankara:

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Esneklik

bottom of page