Esneklikte Özet Bilgiler

  • Statik esneklik eklemin total hareket genişliğinin ölçüsüdür.

  • Dinamik esneklik harekete karşı direncin ölçüsüdür.

  • Esneklik ekleme özgü hareket genişliğine, bir bakıma eklemin yapısına bağlıdır.

  • Fiziksel aktivite esnekliği kötü esneklik düzeyinin birincil nedenidir.

  • Üniversal goniometre, fleksometre veya inklinometer hareket genişliğinin doğrudan ölçülmesini sağlarlar.

  • Cetvel ve mezura hareket genişliğinin dolaylı ölçülmesinde kullanılabilir.

  • Esneklik çalışmaları için dereceli artan yükleme programı uygulanmalıdır.

  • Esneklik çalışmaları için dereceli artan yükleme programı uygulanmalıdır.

  • Statik, balistik ve PNF germe teknikleri hareket genişliğinin arttırılmasında eşit etkili tekniklerdir. Bununla birlikte balistik gerdirme kas ağrılarına ve sakatlanmalarına yol açabilmektedir.

  • İyi düzenlenmiş bir esneklik programı büyük kas kütleleri için en az bir egzersizi içermelidir.

  • Kas grubuna dereceli olarak artırılan gerdirme süreleri (10-30 saniye) ve tekrar sayıları (3-5) uygulanır.



  • Esneklik egzersizleri haftada en az 3 gün tercihen her gün uygulanmalıdır.

  • Bel problemlerinin esas nedeni esnekliğin azalmasıdır.

  • Bel problemlerinin önlenmesi için kuvvet ve gerdirme alıştırmaları kombinasyonu etkili olmaktadır.


Kaynakça:

Özer, K. (2001). Fiziksel Uygunluk, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.



Okurlarınızın dikkatini çektiğinize göre, onlara başından bu tarifin denenip onaylandığını söyleyin. Tarifi denemiş memnun bir okurunuzdan bir alıntı yapın. Alıntıyı, okurlardan yorum aldıktan sonra da şu şekilde ekleyebilirsiniz:

Yıllardır yediğim en tatlı kurabiye. Elinize sağlık! – Selin Aydın

İlk paragrafınızı yazmanın zamanı geldi! İster kurabiye ister pasta olsun, ilgi çekici her tarif yazısı iyi bir hikaye ile başlar. Bu tarife nasıl ulaştığınızı anlatın; size neler ilham verdi, aileniz ve arkadaşlarınızın bu tarifle ilgili en sevdiği şey ne oldu, vb. Okurların dikkatini çekin ve samimi, dürüst ve hatta komik yazılarınızla kişiliğinizi öne çıkarın! Okurlarınızı heveslendirmek için ilk paragrafınızın altına birkaç iştah kabartıcı fotoğraf ekleyin.


Tarif Başlığını Tekrarlayın


Bölüm 1: Malzemelerinizi Sıralayın


Okurlarınızın bu tarifi mükemmel şekilde uygulayabilmesi için gereken tüm adımlara yer verin. Ölçüleri, isteğe bağlı eklemeleri ya da alternatifleri eklemeyi unutmayın. Örneğin:

  • ½ fincan (113 gram) tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında

  • ¾ fincan kahverengi şeker

  • ¾ fincan toz şeker

  • 2 büyük yumurta, oda sıcaklığında

  • 1 çay kaşığı vanilya esansı

  • 340 gram çikolata parçacığı veya doğranmış çikolata

  • ¼ fincan doğranmış ceviz (isteğe bağlı)

  • 1 fincan süt (ya da bitkisel süt)

Bölüm 2: Rakamlı Talimatlar Ekleyin


Talimatlar daima kısa ve öz olmalıdır.

  1. İlk adımda hazırlıktan bahsedin (Örn. Fırını 180°C'ye önceden ısıtın ve 2 tepsiyi yağlı kağıt ile hazırlayın.).

  2. Diğer tüm adımlar, okurun sırayla yapması gerekenlerden bahsetmelidir (Örn. Büyük bir kasede tereyağı, şeker ve vanilya esansını hafif ve kremamsı bir hale gelene kadar karıştırın. Ardından, karışıma yumurtaları birer birer ekleyin.).

  3. Son olarak pişirme süresini yazın. Son halinin nasıl olacağını açıklayın ve ne zaman servis edilmesi gerektiğini belirtin (Örn. Kurabiyeleri üzerleri kızarana kadar pişirin. Ardından fırından alıp 10 dakika dinlendirin. Bu kadar! Kurabiyeleriniz hazır! Doğrudan servis edebilir veya 1 haftaya kadar hava almayan bir kapta saklayabilirsiniz.).

Servis önerisi olarak son kısma bir fotoğraf daha ekleyin. Okurları aşağıya yorum bırakmaya ve tarife yönelik kendi deneyimlerini paylaşmaya yönlendirin. Hatta, sitenize giriş yapmadan yanıt verebilmelerini sağlamak için Editör'den konuk yorumlarını etkinleştirebilirsiniz.

8 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör